05 травня 2007

На карті вражеской об'єкт

Хай...

По-перше хочу повідомити читачів про створення дзеркала блогу на www.livejournal.com (Нарешті). Адреса - http://babyblogger.livejournal.com/. Хто користується цим сервісом тепер може додати мене у друзі й читати мої пости в френд-пості.

Сьогодні мова знову піде про народно-Гуглявські сервіси, а саме про сервіс Google Maps й программу Google Earth. Коротко про ці сервіси:

  • Google Maps - сервіс, що дозволяє здійснювати пошук з прив'язкою до географічних координат можливого розміщення об'єкту, що розшукується, а також відмічаючи точки на глобусі, знаходити шлях руху по можливим дорожнім комунікаціям й довжину майбутнього маршруту (цікаво скласти маршрут з села "Усіх Зачіпілівка" до села "Веселі обизяни"). Працює сервіс в декількох режимах: основні - це режим карти (Map) й режим супутникових фотографій. Крім того можна ввімкнути комбінований режим в якому на супутникових фотографіях з'являться нанесені карти. Ще є такий собі режим трафік, якийсь щось показує, ІМХО хз що;
  •  Google Earth - ну по-перше для того щоб почати користуватися сервісом треба витягнути програмульку розміром не багато й не мало 200 Мб. Взагалі то можливості сервісу досить цікаві: знову ж таки супутникові знімки високої роздільної здатності й майже вся земна куля під прицілом Гуглістів. Але.... насправді знімки деяких місцин високої якості не мають... Сервіс працює досить повільно при моєму каналі. В особливості сервісу можна віднести наявність таких штучок як Панорамія, що дозволяє додавати власні відзняті фото до визначних місць за допомогою Гуглячої Землі; Плейсопедія - колекція вікі-статтей, з прив'язкою до місця їх розміщення; Глобальний готель букер - дозволяє переглядати інформацію про готелі по всій земній кулі (ну... в Америці); Booking.com  - не повірите, теж саме, що й попереднє тільки по Європі; Google 3D Warehouse - 3 вимірні будівлі (цікаво в Україні є хоч якісь нанесені на Гуглячу землю); Глобальний сейсмічний монітор - показує сейсмічну активність по всій земній кулі (Як там Україна?... угу все добре) . Всі вище вказані сервіси вбудовуються в Гуглячу землю у вигляді плагінів. Взагалі то там ще багацько різних цікавих сервісів: й Анімації від НАССА, й створення Лондону, й відео тури від каналу Дискавері й багато всього іншого, список якого постійно поновлюється.

До Гео сервісів від Гугл також можна додати Марсианську программу від Гугла. Цікаво навіщо, але такий сервіс є. На платформі Гуглячих карт ви можете подосліджувати червону планету, пошукати там визначні місця, чи відмітити де ви вже були.

ІМХО сервіси Гуглячі карти й Гугляча земля - це одне і те саме тільки загорнуте в різні маркетингові оболонки. Воно в принципі й досить вірно: розробили технічно-программні засоби й створили ряд сервісів, витіснивши майбутніх конкурентів (чи існуючих).

Зовсім нещодавно мені було одненьке запитаннячко щодо можливостей додання власних міток на карти Гуглявського. Відповідаю: так можна для цього достатньо завантажити потрібні місцини й клікнувши правой кнопкою на відповідному об'єкті вибрати пункт add placemark й у вкладці My Maps, що з'явиться потрібно ввести назву об'єкту й короткий опис, обрати клас видимості для об'єкту: можливі варіанти public й private. Варіант public буде відображатися на основній карті й його буде включено в результати пошуку.

Отже на сьогодні все...

Відмічайте свої улюблені місця, пишіть про них й Гугл Вам буде дуже вдячний (адже Ви - основний наповнювач контенту Гуглячих сервісів).

На сьогодні все... Бай...

 

Technorati tags: , ,

1 коментар:

Dmytro Baranov сказав...

Можна додати, що гугль надає програмний інтерфейс (Google Maps API) для впровадження карт у власноруч створену сторінку. Для цього треба мати доступ до веб-серверу, та отримати на сайті ключ, який буде за цією адресою діяти. Потім додаєте елемент відображення (div) для карти і відповідний об*єкт класу GMap2, в конструкторі якого вказуєте масштаб (число від нуля до 17, 0 - бачимо усю Землю, 17 чийсь будиночок) та центр карти (широта, довгота). цей об*єкт є контейнером для дуже багатьох об*єктів -- типу маркерів (мабуть ще багато чого, мене цікавили лише маркери). Інфа містить багато коду джаваскриптового, який можна копіювати та змінювати під власні потреби.