19 квітня 2007

Про планування... продовження

Хай.
В попередньому пості я писав про "MasterList-XL(1.22).xls", щаблон електронної таблиці, що дозволяє провадити прості принципи планування. Взагалом, як пишуть розробники MasterList-XL, це безкоштовний варіант MasterList Professional, який на сайті коштує небагато й немало $24.95 (USD).
Поговоримо про MasterList-XL більш детально.
Скачав, запустив і...
Одразу скажу що від Еxcel залишилося небагато :). Все написано на ВБА, й написано доволі таки багато. Тобто це не просто таблиця, а ціла программа.
Спроектовано не дуже звично та після кількох кліків починаєш розуміти, що певна доля функціональності є.
В принципі коротко основні функції можна описати так:
  • Управління задачами (створення, редагування, змінення пріоритетів, контроль часу виконання);
  • Закріплення задач за проджектами (в найпростішому вигляді, одночасно працюємо в одному проекті);
  • Планування виконання задач з прив'язкою до календаря.
Часто/густо в 80 випадків цього вистачає.
Довідкова система трішки засмутила, в ній якісь страшні глюки відбуваються: після відображення малюнків вони чомусь не зникають... :(. Тому швидко переглянувши довідку я другий раз отрмати доступ до неї не зміг. (Може я щось не правильно роблю).
Одразу після завантаження в книзі (вона ж таки і є книга MS Excel) пропонуєтсья підписатися на розсилку від Safari Software Inc, що я в і зробив. Для швидшого освоєння книга містить тестовий проект, в якому додано декілька тасків.
Взаголом то сутність задачі має наступні атрибути з точки зору підходу, проілюстрованого Д:
  • приорітет. Для простоти краще використовувати таку систему: Високий, Середній й Низький;
  • час на виконання. Д. пропонує щоб програмісти самі собі цей час вписували, мотивуючи це тим, що тільки вони насправді знають скільки протрібно їм часу на виконання задачі... ІМХО тільки відповідальні й надійні люди можуть вписувати реальні строки (по собі знаю ;) );
  • час витрачений. Така собі цікава сутність, справа в тому що витрачений час люди теж записують доволі суб'єктивно;
  • Відмітка про поточність (очевидно, щоб той хто виконує не забув про те над чим він працює в данний момент).
Проаналізувавши сутності більш детально приходимо до висновків, що незначна похибка таки є. Як її позбутися? Використовувати й контролювати. Справа в тому, що основна похибка вноситься суб'єктивністю. При цьому, чим частіше той чи інший працівник буде використовувати таку систему, тим менше буде похибка: дії по плануванню можна довести до автоматизму. Отже потрібно постійно здійснювати контроль за тим як заповнюється план працюючими. При цьому кервник, чи інші учасники групи можуть також дописувати певні пункти плану, показуючи таким чином працюючому, що контроль ведеться.
Власне використовувати файл Excel в багато-користувацькому режимі не дуже зручно. хоча там і є певні механізми для цього.
Погравшись вдосита з тестовим проектом, я таки вирішив почати свій власний. (там взагалі написано, але для тих хто не читає) Для того щоб видалити проджект треба створити новий. Так я і зробив: створив власний новий, видалив старий.
Для створення нового проекту є кнопочка "New Project". Для видалення "Delete Project".
Взагалі то проект в понятті MasterList-XL - це все що об'єднує задачі. Тобто це може бути як розробка программного продукту, так і просто якась довгострокова ціль, розбита на підцілі.
Отже починаємо використовувати MasterList-XL. Пишимо про враження.

Немає коментарів: